Dzika pizza

Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży (lub 7g instant), 150 ml ciepłej wody, 1-2 łyżki cukru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy.

Sposób przyrządzenia ciasta:
świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Rozczyn – drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier po czym dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.  Po 15 minutach mąkę przesiać do miski/blat, wymieszać z solą, rozczyn wlać do przygotowanego wgłębienia i rozpocząć zagniatanie ciasta, po 3 minutach dodać oliwę.  Ciasto należy wyrabiać przez 15 minut (ciasto musi być elastyczne i gładkie). Po wygnieceniu ciasto odłożyć w ciepłym miejscu na około godzinę.

Sos składniki i przygotowanie:
1 puszka pomidorów krojonych, sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie: na rozgrzaną patelnie wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, duża ilość bazylii) i redukujemy pomidory z wody do momentu uzyskania gęstego sosu (około 10 minut na wolnym ogniu).

Składniki na pizzę:
kiełbasa z dzika/jelenia, mozzarella, cebula, grzyby, oliwki, parmezan oraz wcześniej przygotowany sos.

Przygotowanie i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na spód do pieczenia (wysmarowany oliwą), ciasto delikatnie spłaszczyć, rozciągnąć i i rozprowadzić palcami po całej powierzchni spodu (cienko rozprowadzić). Na rozprowadzone ciasto wykładamy sos, dodajemy (pokrojoną z zalewy mozzarellę), cebulę, oliwki, grzyby, kiełbasę – całość posypujemy startym parmezanem lub startą mozzarellą.

Przygotowaną pizzę wkładamy na 10 minut do maksymalnie rozgrzanego piekarnika  (minimum 250 st. C).

Podawać z oliwą, dekorujemy rukolą. 

SMACZNEGO, DARZ BÓR 🙂

11 thoughts on “Dzika pizza”

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  2. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *