Fundacja Polskie Lasy realizuje Projekt o nazwie „Szkolny projekt edukacji przyrodniczo-leśnej #ProjektŚwiadomość” sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.

Edukacja o środowisku młodzieży szkolnej jest jedną z ważniejszych dziedzin w obecnych czasach. Powodem takich działań jest ciągle narastająca dewastacja przyrody, zanieczyszczenie lasów, gleby, zatruwanie powietrza i wody, a co za tym idzie – potrzeba jej ochrony. W ramach przeciwdziałania narastającej dewastacji przyrody i krzewienia świadomości jej ochrony Fundacja Polskie Lasy nie pozostając obojętnym temu zjawisku opracowała Projekt o nazwie „Szkolny projekt edukacji przyrodniczo-leśnej #ProjektŚwiadomość”. Założenia Projektu dotyczą przede wszystkim dążenie do kreowania świadomości u młodzieży szkolnej o ochronie środowiska naturalnego – ważną rolę w tym procesie odgrywa odpowiednia edukacja ekologiczna, umożliwiająca szerzenie i pogłębianie wiedzy zgodnie ze wzrastającymi u osób młodych możliwościami intelektualno-percepcyjnymi.

Podkreślić należy, że zadanie ma na celu budowanie wiedzy i świadomości o ochronie szeroko rozumianego środowiska wśród osób młodych. Podczas realizacji zadania wskazana grupa zapozna się z podręcznikiem z zakresu wiedzy o ochronie środowiska oraz weźmie udział w szkoleniach oraz warsztatach terenowych,  które za zadanie będą miały podnieść zakres wiedzy i świadomości młodych osób w zakresie edukacji ekologicznej oraz będą miały na celu zintegrowanie młodzieży ze środowiskiem. W ramach organizowanych specjalistycznych warsztatów na obszarach leśnych uczestnicy będą również mieli możliwość obcowania z naturą – gdyż założenia zajęć będą miały na celu pokazanie „przyrody od środka”.