Wolontariat

Tu nie ma ograniczeń! Również Ty możesz zostać wolontariuszem i naszym fundacyjnym Przyjacielem!

Zostań
Wolontariuszem!

Jeżeli tak jak Nam bliskie są Ci tematy łowiectwa, leśnictwa czy też ochrony środowiska i chcesz działać bezinteresownie, jesteś w stanie oddać chociaż trochę swojego wolnego czasu i chcesz zaangażować się w budowanie naszej Wspólnej Misji, to właśnie na Ciebie czekamy. Każda pomoc nawet ta najmniejsza pozwala dołożyć cegiełkę do pięknego dzieła – jakim jest promocja m.in. Polskiego Łowiectwa czy też Leśnictwa. Jeżeli uważasz, że masz mało czasu, to spokojnie forma wolontariatu może być również krótkotrwała w zależności od czasu jakim dysponujesz i dotyczyć np. wybranych akcji czy też działań (jak udział w spotkaniach z dziećmi, wspieranie merytoryczne, udział w wydarzeniach czy też pomoc formalna).

Fundacja przydziela wolontariuszom zadania stosowne do ich zgłoszeń i umiejętności, koordynuje działania, udziela niezbędnego wsparcia i przeprowadza odpowiednie szkolenia. Doceniamy doświadczenia i ułatwiamy ich wymianę, dokonując regularnej oceny przeprowadzonych działań i dostosowujemy je do zmieniających się potrzeb.

Bardzo staramy się poszukiwać nowych możliwości i korzystać ze wszelkiej pomocy – Dołącz do Nas i podziel się swoimi umiejętnościami, pomysłami i czasem!

5 prostych kroków do tego,
aby zostać Wolontariuszem:

1. Zadaj sobie pytanie, czy to dla Ciebie?
– Masz trochę wolnego czasu i chęć podarowania go innym
– Czujesz potrzebę promocji wizerunku Polskiego Łowiectwa, Leśnictwa czy też form ochrony środowiska
– Pragniesz więcej dowiedzieć się o sobie, rozwinąć swoje umiejętności, realizować swoje pomysły, poznać swoje możliwości a także poznać nowych interesujących ludzi o podobnych pasjach i celach
– Chcesz pomagać w organizowaniu działań i akcji charytatywnych
– Masz potrzebę podzielenia się z innymi tym, co Tobie dał dobry los
– Pragniesz czuć się potrzebnym
2. Zastanów się, w jakim obszarze chcesz działać:
– W którym zespole chcesz się realizować – a może masz pomysł na własny (jesteśmy otwarci)
– Realizować się w samodzielnym organizowaniu spotkań edukacyjnych dla dzieci i młodzieży
– Pomagać w prowadzeniu akcji informacyjnych m.in. w SocialMediach
– Pomagać w tworzeniu eksperckich artykułów
– Pomagać w tworzeniu materiałów informacyjnych do bieżących akcji Fundacji
– Dzielić się swoimi kompetencjami. Twoja inwencja własna mile widziana!

To właśnie dobrze trafiłeś!

3. Wypełnij krótki formularz zgłoszeniowy
Formularz pozwala nam poznać Cię lepiej, zrozumieć motywacje itp. oraz przydzielić do odpowiedniego koordynatora. Ze względu na ograniczenia czasowe taka forma zgłaszania wolontariuszy jest dla nas optymalna i jeśli ją wybierzesz bardzo nam pomożesz.

Jeśli przed aplikowaniem wciąż masz wątpliwości zajrzyj na Nasz Facebook, Instagram i zobacz jakie fajne działania podejmujemy! Jeśli nie znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytanie lub będziesz chciał dowiedzieć się więcej, to możesz zgłosić się z pytaniami na naszego e-maila: biuro@fundacjapolskielasy.pl.
– formularz zgłoszeniowy
– wzór porozumienia o wolontariacie
– wzór zaświadczenia z odbytego wolontariatu
4. Weźmiesz udział w rozmowie rekrutacyjnej ze swoim przyszłym koordynatorem
Koordynator opowie Ci o Fundacji, specyfice wolontariatu, zapyta o Twoje zainteresowania, doświadczenia, umiejętności. Poprosi też o wypełnienie kwestionariusza danych kontaktowych i odpowie na wszystkie Twoje pytania. Podczas rozmowy ustalicie również wstępny zakres pomocy.
5. Dopełnij formalności i rozpocznij działanie
Wolontariusze podpisują z Fundacją Polskie Lasy umowę wolontariacką, w której określa się m.in. czas trwania współpracy, rodzaj świadczonej pracy, a także minimalną ilość czasu, jaką dana osoba zobowiązuje się na nią poświęcać. Wolontariusz pracuje pod kierunkiem koordynatora, który na jego prośbę wystawi zaświadczenie o odbytym wolontariacie.

Co daje zaangażowanie wolontariackie
w Fundacji Polskie Lasy

Masz wpływ
na świat

Twoje działanie nawet najdrobniejsze przyczyni się do promocji wizerunku Polskiego Łowiectwa, Leśnictwa czy też podejścia otoczenia do działań dot. Ochrony Środowiska.

Czujesz się
znacznie lepiej

Zaangażowanie, działanie i w końcu pomoc daje Ci satysfakcję, poczucie spełnienia. Radość z osiągniętych celów napędza też Ciebie, daje Ci pozytywnego Powera

Zdobywasz nowe doświadczenia