Wątroba z dzika w sosie pomarańczowym

Składniki:
Wątroba z dzika, smalec z dzika, lampka czerwonego wina, cebula, mąka, pieprz ziarno, sól, jałowiec, nać pietruszki.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie przyprawy wymieszać i zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Wątrobę pokroić na plastry około 1 – 1,5 cm i posypać rozdrobnionymi przyprawami, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu – po około 10 minutach dodać cebulę pokrojoną w krążki (i smażyć do zeszklenia) po czym całość wątróbki, cebuli, podlać winem i dusić na małym ogniu aż do redukcji wina.

Sos pomarańczowy:
3 pomarańcze, cukier lub miód, masło,

Z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitko, a skórkę zetrzeć. Do garnka z grubym dnem wsypać miód/cukier i postawić na ogniu. Gdy miód/cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować do momentu  uzyska kolor jasno złoty. Gdy miód/cukier będzie jasno złoty dodać skórkę pomarańczy i po minucie wlać cały sok. Po wlaniu soku chwilę odczekać i gdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku, który należy redukować przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętość po czym dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu.

Podawać z ziemniakami (gotowane/pieczone) i surówką lub buraczkami.

SMACZNEGO 🙂

3 thoughts on “Wątroba z dzika w sosie pomarańczowym”